DE STAD TURNHOUT

Als een van de 13 Vlaamse centrumsteden is Turnhout met ruim 45.000 inwoners, na Antwerpen en Mechelen, de 3e stad van de provincie. Haar ligging dichtbij de grens met Nederland, halfweg tussen Antwerpen en Eindhoven, maakt haar een ideale uitvalsbasis. De stad kent vooral in de laatste 10 jaren een sterk stijgende bevolkingsaangroei en zit hierbij met 109,9% net onder het Vlaamse gemiddelde (2005 – 2017).

De stad is ontstaan op het kruispunt van twee belangrijke handelsroutes en maakte in de middeleeuwen, samen met zijn omliggende dorpen, deel uit van het Hertogdom Brabant. In het historische centrum zijn hiervan nog heel wat getuigenissen terug te vinden. Het voormalige Kasteel van de hertogen van Brabant, een prachtige waterburcht, doet huidig dienst als gerechtsgebouw voor de rechtbank van eerste aanleg. Iets ten noorden van het kasteel bevindt zich het schitterende begijnhof van Turnhout, in 1998 erkend als UNESCO werelderfgoed.

Vanaf het begin van de 19e eeuw worden er in Turnhout speelkaarten gedrukt. Vandaag worden van hieruit wereldwijd kaarten en gezelschapspellen verdeeld. De stad herbergt sinds 1969 het Nationale Museum van de Speelkaart, welk in 1988 verhuisde naar de huidige site aan de Druivenstraat.