DE PROJECTSITE

De site KASTEELLOOP zal een groene schakel vormen tussen het stadspark in het zuiden en het centrum van Turnhout. Waar de Kasteelloop op deze locatie in het verleden nauwelijks waarneembaar was, wordt deze waterloop opengewerkt, voorzien van kwalitatieve beplanting en een natuurlijke infiltratiezone. Zo ontstaat op deze plek een aangename woonomgeving. Ten zuiden van de site, ter hoogte van de aansluiting met het nabijgelegen AZ Turnhout Campus Sint-Elizabeth en Welzijnscentrum De Wending, slingert een verbindingsweg het gebied in. Dit fiets- en voetpad vormt — begeleid door de kasteelloop — de ruggegraat van het groene buurtpark.

De ontsluiting voor gemotoriseerd verkeer situeert zich hoofdzakelijk langs de Rubensstraat en Patriottenstraat. Door inritten tot parkeergarages en carports steeds zo dicht mogelijk langs de rand van het project in te planten, ontstaat een aangenaam autoluw binnengebied. Op diverse plaatsen in de omliggende bebouwing zijn er doorsteken voor zacht verkeer, van waaruit je al wandelend en fietsend het parkgebied kan doorkruisen. Je bent van hieruit ook op enkele minuten in het stadscentrum, om te winkelen of van een terras te genieten.

Wist je dat “Schildpad” verwijst naar een middeleeuwse aanvalstechniek? Deze verrijdbare houten constructie werd bij belegeringen gebruikt als bescherming tegen projectielen die van een vesting naar beneden werden geworpen.